Gå til hovedindhold

Lokalplan og byggefelter på havneområdet

Byggefelter, bedre trafiksikkerhed og bedre plads til aktiviteter og ophold. Det er nogle af forslagene i den lokalplan for havneområdet i Juelsminde, som netop har været i høring.

Skitse over byggefelter Juelsminde Havn

Indhold

    Juelminde by og især havneområdet rummer en række unikke, iboende kvaliteter og storslået natur, der tiltrækker forskellige former for turister - sejlere, campister, dagsturister og sommerhusgæster.  

    Havneområdet og byen har dog også lange, stille perioder uden for den relativt korte sommersæson. 

    Derfor er det ønsket at styrke Juelsmindes attraktivitet over for både borgere og turister, så by og havn i højere grad summer af liv året rundt - også til gavn for erhvervsliv, detailhandel, skole og det kulturelle liv - men uden at gå på kompromis med Juelsmindes særlige DNA og charme. 

    Derfor har Hedensted Kommune i samarbejde med Juelsminde Havn & Marina udarbejdet et forslag til lokalplan, som sammen med øvrigt tiltag i udviklingsplanen skal give et samlet løft til byen.

    Lokalplanen rummer et forslag om en række nye byggefelter omkring havnen og på Storstranden (toilet, badefaciliteter mv.), samt flytningen af vejen "Havnen".

    På den måde opnås bedre opholdsrum på havnen, mulighed for havnepromenade, etablering af byggefelter og øget trafiksikkerhed. 

    Forslaget til lokalplanen har været i høring frem til den 11. marts

    Samtidig har et kommuneplantillæg for området været høring da de tiltag som lokalplanen lægger op til, forudsætter et tillæg til eksisterende kommuneplan 

    Læs mere om lokalplanen og muligt byggeri på havnen

    Nej, som udgangspunkt ikke.

    De skitsetegninger, der er blevet anvendt i lokalplansprocessen, illustrerer udelukkende de maksimale rammer i et byggefelt - og ikke hvad der faktisk bliver bygget.  

    Forslaget til lokalplanen lægger dog op til, at beton må anvendes i forbindelse med facader, men som udgangspunkt skal nybyggeri afspejle det maritime miljø på havnen.   

    De præcise rammer for, hvad der må bygges vil blive defineret i den lokalplan, som i øjeblikket gøres klar til politisk behandling. 

    I forslaget til lokalplan er der blandt andet en række krav til byggeri, herunder at byggeri skal afspejle det maritime miljø på havnen. 

    Derudover er der, som noget helt særligt, nedsat et bedømmelsesudvalg, som godkender konkrete byggeprojekter, inden byggefelterne sælges til potentielle investorer eller udviklere. 

    På den måde sker der en ekstra kvalitativ vurdering af, hvad der kan blive bygget på havnen. Det skal blandt andet sikre, at nybyggeri sker med afsæt i - og respekt for - Juelsmindes særpræg.  

    Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune er repræsenteret i bedømmelsesudvalget. Det skyldes, at det er Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune, der ejer de forskellige grunde og arealer på havnen, der er omfattet af forslaget til lokalplan. 

    For at sikre, at både borgere, besøgende og interessenter har kunnet komme til orde, har lokalplanen været i høring, der har været åbent havnekontor på Juelsminde havn, samt en række informationsmøder under høringsperioden. 

    Lokalplanen for Juelsminde Havneområde har været i høring fra 14. januar til 11. marts 2025. 

    Herefter skal lokalplanen behandles politisk - det sker efter følgende plan:

    • Frem til primo april:

      Hedensted Kommune gennemgår alle høringssvar og samler dem i et sammenfattende høringsnotat, hvor indkomne idéer, synspunkter og forslag bliver gengivet.

    • Den 7. april:

      Høringsnotatet bliver gennemgået i lokalplanens bedømmelsesudvalg.

      I bedømmelsesudvalget sidder repræsentanter for Juelsminde Havn & Marina (Jonas Nonbo, Morten Blenker & Kasper Glyngø) og Hedensted Kommune (Lars Poulsen, Hans Vacker & Mads-Peder Winther Søby)

      Bedømmelsesudvalget kan i denne sammenhæng sidestilles med grundejer. Det er normal praksis, at grundejer (i dette tilfælde Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune) får mulighed for at komme med ændringsforslag på baggrund af høringssvarene.

      Bedømmelsesudvalget kommer med en indstilling til om og hvordan, der efter udvalgets opfattelse, skal ske ændringer i lokalplansforslaget.

    • 7. maj:

      Lokalplansforslaget, inkl. høringsnotat og høringssvar, behandles i Udvalget for Teknik og Miljø.

    • 28. maj:

      Lokalplansforslaget behandles i Kommunalbestyrelsen.  

    Evt. byggeri og arbejdet med offentlige arealer, som led i byudviklingen, vil I så høj grad som muligt blive lagt uden for sæsonen. 

    På den måde vil der blive taget mest muligt hensyn til sommersæsonen, mens byggeri og anlægsarbejde står på.